Jablečný koláč od Lenky

Jablečný koláč od Lenky

Pečení a vaření nás baví i v soukromí, a tak bychom se s vámi rádi podělili o recept na jablečný koláč, který pro nás k nedělnímu kafíčku upekla naše Lenka.

 

Ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 150 g cukru krupice (třtinový nejlepší)
  • 1 vanilkový lusk (v nouzi vanilkový cukr)
  • Kůra z 1 citronu
  • 3 lžíce ovesných vloček
  • 5 velkých jablek
  • 7 lžic cukru krupice
  • ¼ lžičky skořice
  • Špetka soli
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu

 

Postup:

Jablka oloupej, vykroj jádřince a nakrájej na kostky. Nasyp do misky a přelij je vařící vodou tak, aby byla všechna potopená. Nech ponořené cca 10 minut. Předehřej troubu na 175 °C. V misce smíchej mouku, cukr, máslo a vanilku (rozkroj lusk podél a vyškrábni černou mazlavou kašičku), citronovou kůru a udělej drobenku. Rozděl ji na 2/3 + 1/3.

2/3 třetiny drobenky dej do koláčové formy, 26 cm průměr, vyložené pečicím papírem, a lehce přimáčkni. Zbylou třetinu promíchej s vločkami. Z jablek pečlivě slej horkou vodu a nech okapat. Přisyp k nim cukr, skořici, špetku soli a kukuřičný škrob a promíchej. Obalená jablka navrstvi na drobenkový základ, klidně do kopečka. Zbylou třetinou drobenky posyp navrch a peč cca 45 minut na 170 °C nebo než bude drobenka na dně suchá (zkus špejlí) a nahoře zlatavá. Nech vystydnout a krájej.